Kärnkraftsmotståndarna går sällan miste om chansen att hänvisa till Tysklands och Japans avstängning av kärnreaktorer och betecknar det som en framgång. Nyligen var det Lise Nordin i SvD Brännpunkt som påstår att "fler länder beslutar att förvisa kärnkraften till historiens sophög" och nämner specifikt Japan. I ett svar skriver Nuclear Power Yes Please att kärnkraftsmotståndarna ger oss skenande elpriser i Sverige. Bristande underhåll av reaktorerna i sviterna av folkomröstningen leder helt enkelt till fler oplanerade avstängningar och längre revisioner och gör därmed tidvis el till en bristvara.
Ur samhällsekonomiskt perspektiv är det ännu mer kostsamt att stänga av - om den nu blir permanent - dussintals fult fungerande reaktorer i både Tyskland och Japan som panikåtgärd och av känslomässiga skäl. Den största delen av produktionskostnaderna för kärnkraftsel kommer från investeringen vid nybyggnation. Att stänga av befintliga fungerande kraftverk kan därmed betraktas som resursförstörelse. I Japan producerades 2010 runt 250 TWh eller circa 2000 kWh per invånare (se t ex wikipedia). Denna bortfall måste nu täckas på olika sätt (om man inte vill stänga ner industrier) och eftersom el från kol och olja redan stod för över 60% av produktionen är det lätt att gissa hur.
Bränslekostanden står för en liten del av kostnaderna för kärnkraftsel medan den dominerar för el från fossila källor. En kWh kostar kanske runt 15 ¥ (info om prissituationen i Japan finns t ex här) vilket är ungefär 1,3 kr, inte så långt från svenska priser. De faktiska produktionskostnaderna är - i alla fall i Sverige - en bråkdel av detta eftersom merparten av priset kommer från skatter, elnätsavgifter, etc. Gissningsvis kostar produktionen av en kWh el från kärnkraft 10-20 öre. Att ansätta en extra kostand av 5 öre per kWh pga avstängningen av fungerande kraftverk som är en mycket försiktigt och troligen alldeles för låg uppskattning. Men räknar man med 5 öre extra för varje kWh av 250 TWh blir det hela 12 500 miljoner kr (eller 140 000 miljoner ¥) varje år. Alltså över tolv miljarder kr som man låter gå upp i rök ...
Även ett rikt land som Japan borde ha många bättre sätt att använda dessa pengar: t ex vård, skola, omsorg? Är avstängningen då en seger? Framtiden får visa om Japan verkligen låter samtliga reaktorer bara stå och vara oproduktiva.
http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2012/04/17/japanese-politician-says-a-nukeless-nation-would-be-mass-suicide/
SvaraRaderaoch
http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2011/11/07/dalai-lama-a-role-for-nuclear-power-in-development-process/