Efter Medierna följde reportage i Vetenskapsradion. Den första sändes den 27 maj och handlade främst om Andrea Rossi men även om Hanno Esséns och Sven Kullanders roll i E-Cat-historien.
P1 tar upp E-Cat-historien på ett mycket förtjänstfullt sätt och med mycket grävande journalistik av Marcus Hansson som går ca. 1000 gånger djupare än Linus Brohult i SVTs Vetenskapens Värld för ett och ett halvt år sedan. Hansson har intervjuat eller försökt intervjua väldigt många inblandade personer och har t ex gått igenom e-post konversationen forskarna hade med Andrea Rossi.
I ett inslag den 28 maj tar P1 upp bristen på tillkännagivande av negativa resultat. Det är väldigt tydligt att man väljer att endast gå ut med information som verkar stödja teorierna kring E-Cat men undanhåller information som går emot den. Därmed gör man sig till Andrea Rossis verktyg och spelar enligt hans reglar på ett mycket beklagligt sätt. Inom vetenskap kallas detta "publication bias" och förhållningssättet av "de svenska forskarna" passar mycket väl in under främst punkterna 5, 7 och 10 i den listan av varningstecken för dåligt vetenskap som Carl Sagan och Michael Shermer kallar baloney detection kit.
Det blir spännande att se hur rapporteringen fortsätter och det kommer troligen att finnas anledning för mig att återkomma till denna affär här.
Tillägg (28/5 kl 13): Idag sändes programmet "Negativa mätresultat publicerades aldrig" med tung men berättigat till en del av mina kollegor. På fredag den 30/5 kommer sista delen i Vetandets Värld i P1.
Tillägg 2 (30/5 kl 12:45): Och här är länken till tredje och sista delen i P1.
If you wonder about the scientific process, this pdf may serve as good intro and overview: http://www.sci-ed-ga.org/pdfs/how-do-science-10-10-04.pdf
SvaraRadera