Detta gäller så klart inte bara mig men tusentals andra lärare och forskare tvärs genom landet som visar stor engaggemang och entusiasm inför uppgiften. Men jag gissar att många känner samma frustration i dagarna. Varför då? Har inte regeringen i budgeten lovat satsa mer pengar så att livet ska bli lite enklare för oss?
Nja. För 2016 har regeringen aviserat om ökat basanslag på 300 miljoner kronor. För alla universitet och högskolor i Sverige alltså. Men de 300 miljoner kronor måste ju finansieras så klart. Men för staten är det enkelt. Man höjer skatten. Men inte vilken skatt som helst. Nej, skatten på våra medel som vi ska använda för forskning och undervisning, såväl basanslagen som externa medel som man jobbat hård för att få loss. Denna skatt tas ut via hyror som sägs vara marknadsmässiga. En skatt som tas ut via Akademiska Hus. Ett vanligt år är det ca 1,45 miljarder (!) som staten tar ut i vinst från detta fastighetsbolag som äger och hyr ut lokaler till landets lärosätten.
Men nu har regeringen alltså beslutat att ta ut lite extra pengar. Si så där 6,5 miljarder kronor.
Därför tycker jag att det är hög tid att fundera över följande.
1) Ska högskolor och universiteten själva äga sina lokaler och därmed slippa bli utsatta på "marknadshyror" och de-facto beskattning som sätts på imaginära värden?
2) Eller ska inte åtminstone pengarna som tas ut via Akademiska Hus öronmärkas och gå tillbaka till undervisning och forskning?
Läs mer här:
http://www.regeringen.se/artiklar/2015/09/investeringar-i-forskning-och-innovation/ http://www.dn.se/ekonomi/regeringen-tar-ut-65-miljarder-ur-akademiska-hus/
För övrigt anser jag:
http://www.facebook.com/Avskaffa-Akademiska-Hus-152044968153735/timeline/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar