söndag 9 december 2012

Tro och vetenskap - nej, det går inte ihop

På SvD Brännpunkt skriver flera fellows av Claphaminsitutet "Vetenskap och tro är ingen motsättning". Argumentet som förs är inte nytt och går ut på att eftersom fanns/finns vetenskapsmän (kanske även kvinnor men det ges inga exempel) som även var/är troende finns det ingen motsättning mellan vetenskap och tro. Som exempel nämns bl a Darwin och Linne, båda inte direkt samtida. Men man blandar ihop vad enstaka personer anser och vad vetenskap respektive tro egentligen står för. Det krävs egentligen ingen större eftertanke att inse att vetenskap och tro är varandras motpoler.

En utmärkt replik på Claphaminstitutet finns på bloggen asebeia.wordpress.com. Och ett aktuellt exempel som visar att vetenskap (och rationalitet) är oförenligt med tron är fallet Sanal Edamaruku. Edamarukus "brott" är att han avslöjade att det vattnet som droppade från en staty som troende menade var heligt vatten istället var avloppsvatten. Se inslaget på cnn.com från den 7/12. Nu hotas Edamaruku av fängelsestraff för att ha sårat de troende ... 

[edit 12/12/12: läs den utmärkta repliken från Sturmark och Lindenfors!]

2 kommentarer:

  1. Paul Davies' böcker.

    mvh /Peter

    SvaraRadera
  2. Ja, vad är det med de? Vetenskap motbevisar inte någon form av högre makt (vad det nu må vara) om det är det du menar. Men tro är något fundamentalt annolunda än vetenskap. Den senare ifrågasätter. Den förra kräver motsatsen.

    SvaraRadera